Koronatuet

24.01.2021

Suomessa hallitus on jakanut vuoden mittaan vaikeuksiin joutuneille yrityksille tukia. Tukien jakoperusteet ovat eläneet vuoden mittaan, mutta onko hallituksen tehtävänä asettua Jumalan asemaan päättäessään mitkä yritykset ovat pelastettavia yhteiskunnallisen merkityksensä kannalta.

Hallitus itseasiassa käyttää hallinnassaan olevia organisaatioita kilpenä tukien jaossa, jolloin epäonnistumiset osuvat jakaviin organisaatioihin ja onnistumiset siivilöityy eri ministerien ja ministeriöiden hyväksi. Eli jokaiselle jotain, paitsi ei tukien jaossa.

Yritykset maksavat veroa valtiolle. Yrityksen työllistämät työntekijät maksavat veroja valtiolle pääsääntöisesti, pois lukien ulkomaisten vuokrafirmojen kautta työllistyvät matalapalkkakeikkatyöläiset, joita hallituksen edustajat kaipasivat Suomeen jo ennen Koronaakin.

Näin ollen valtiollinen tuki pitäisi olla sidoksissa työllistämiseen ja valtiolle maksettuihin maksuihin, jos tuen haluttaisiin olevan mahdollisimman tasapuolisesti eri aloja ja erilaisia yrityksiä tukeva. Jostain syystä vihervasemmistolainen hallituksemme ei ole edes harkinnut tasa-arvoista ja -puolista tukijärjestelmän perustamista.

Ensimmäiset tuet jaettiin jo keväällä. Tällöin tuen saanti perustui kirjaimellisesti oikein täytettyihin hakemuksiin, joissa piti näkyä innovaatisesti tulevaisuuteen tähtäävät hankkeet. Todellinen tuen tarve ei juuri päätöksien teossa näkynyt.

Ehkä paras esimerkki oli erään menestyksekkään EU-politiikon puolison pitämä blogisivusto. Todennäköisesti tuen myöntäjä ei kyseistä yhteyttä tiennyt ja vaikka olisikin tiennyt ei olisi antanut sen haitallisesti vaikuttaa, kun maksimimääräistä tukea päätettiin antaa 100 000€:n edestä.

Toki samanaikaisesti moni yritys, joka oli jo vuosia työllistänyt satoja jopa kymmeniä henkilöitä jäi ongelmineen yksin, ilman tukea. Yleisemmin syystä, että tukianomuskuponki oli väärin täytetty. Tässä kohtaa on huomionarvoista korostaa, että verojen maksun aikana jos jokin kuponki on väärin täytetty ja veroja onkin maksettu liian vähän, löytynee eri organisaatiotasoilta aikaa ja ymmärrystä kysellä lisäselvityksiä, jotta verotus saadaan maksimaalisesti perittyä.

Vuoden kokemuksesta voidaan nähdä hallituksen päämäärätön poukkoilu päätöksen teossa. Asiantuntijoita on kuunneltu orjallisesti ja päätöksiä päätösten perään on annettu, osa ristiriidassa jo annettujen päätösten kanssa, mikä sinällään on lisännyt sekavuutta. Tasavallan Presidentti ehdotti nyrkin perustamista, mutta se ei käynyt Pääministeri Marinille, niin se ei silloin käynyt koko hallitukselle.

Kokeneen johtajan ja kokemattoman johtajan eroavaisuus on kokemus ja tai sen puute. Kokemus on myös kykyä ennakoida ja nähdä tulevaisuuteen. Kaikenlainen tulevaisuus huomioonottava suunnitelmallisuus on leimaa antavasti loistanut poissaolollaan hallituksen Koronatoimissa.

Laatu esimerkkinä maskit. Joita piti olla varmuusvarastossa riittävästi, joita tilattiin lisää riittävästi, joista ei ollut hyötyä arkisessa käytössä, joista sittenkin oli hyötyä arkisessa käytössä. Oliko FFP1-luokan maskien 20% suodattavuus sittenkään merkittävä viruksen torjunnan kannalta vai olisiko kansalaisten käytössä pitänyt olla FFP2-luokan maskit, joissa 6% suodattavuus...

Kesällä kävimme jo lähellä 0-tasoa tartuntojen leviämisen suhteen. Kaikilla oli tiedossa syksyn toinen aalto ja se, että muualla maailmalla oli täysiä ongelmia Koronan kuriin saamiseksi. Alun alkaenkin koko Koronavirus tuli Suomeen ulkomailta. Niin mikä oli hallituksen ratkaisu?

Rajat auki, ilman mitään kontrollia, sillä ihmisillä on EU-maissa vapaa liikkuvuus, varsinkin jos tulee kolmansista maista ja aikomuksena on hakea turvapaikaa, se oikeus on taattava kaikissa olosuhteissa. Näin paalutti sisäministeri Ohisalo (vihr), jonka vastuulla on sisäinen turvallisuus Suomessa.

Ratkaisu oli toimiva, sillä nyt maahamme tulvi niin paljon erilaisia tartuntaketjuja, ettei tukanduttaminen ollut enää mahdollista. Maahantulopisteillä oli tulijoilla oikeus kieltäytyä testeistä ja mahdollinen karanteenikin oli omavalvonnan alaista. Toimivuudella ja tavoitteiden saavuttamisella annettujen ohjeiden kanssa ei ollut mitään yhteyttä.

Tukia on sen sijaan jaettu erinäisin perustein useampaan otteeseen vuoden mittaan ja tullaan jakamaan, sillä keväällä on kunnallisvaalit. Demarit aloittivat äänten ostamisen antamalla kunnille tukea 3 miljardia, kun 2 miljardia olisi riittänyt. Koronan varjolla voi tehdä "hyvää vaalityötä" kun toreille ei pääse äänestäjien pariin perinteistä vaalityötä tekemään.

Myös Keskusta on herännyt Korona- ja vaalikevääseen 2021. Ministeri Lintilä havaitsi, että SM-liigajoukkueiden tukeminen koronarahalla on parasta vaalityötä liigapaikkakunnilla, johon Keskusta pystyy. Joukkueiden taustoilta löytyy osakeyhtiöitä, joten ovatko nämä liiga-osakeyhtiöt juuri niitä, jota yhteiskunta eniten tarvitsee? Antaa konkurssiaallon putsata muita aloja.

Jääkiekkoliigan taustajoukkueiden pelastaminen tai perustelu, että lasten ja nuorten liikunta on tärkeää. On totta ja yhtäaikaisesti niin kaukaa haettua kuin vain voi olla. Lasten ja nuoren liikuntaharrastuksia pyörittävät ihan eri instanssit kuin osakeyhtiöt, joille nämä tuet menevät.

En ole näiden jääkiekkojoukkueiden saamia tukia vastaan. Kritiikkini on tasapuolisuus ja -arvoisuus kulmasta esiin nousevaa. Nyt näillä tuilla on markkinointiarvoa enemmän kuin yhteiskunnallista merkitystä ja se ei ole mielestäni oikein.

Ei silti, onhan sitä osattu aiemminkin. Soinin Sinisten ollessa hallitusvastuussa ministeri Terho jakooi erityistukea naisten jääkiekkomaajoukkueelle olympialaisiin valmistautumiseen, sillä heillä oli suuret mahdollisuudet mitalleille. Totta. Käytännössä aina kun naiset ovat pelanneet olympialaisissa, niin pronssimitallit ovat tulleet Suomeen. Finaaliin ei ollut ikinä mitään asiaa ja 4.sija olisi ollut katastrofi.

Tuella ei ollut mitään merkitystä urheilullisuuden kanssa, mutta hieno hyvesignalointi Sinisiltä: että tuetaan naisia ja näin meillä saattaa olla hyvät mahdollisuudet saavuttaa mitalli,

Ennustan, että keväällä kannattaa olla käsi ojossa. Nimittäin tukea on tarjolla ja paljon. Nyky hallitus ei tule tekemään mitään konkreettisia talous- tai työllisyystoimia, koska puuttuu keinot. Sen vuoksi kunnallisvaaleihin valmistaudutaan ääniä ostamalla, olkaa ystävät hyvät valmiit.